Officiant vid borgerliga begravningsceremonier & sorgbearbetning

Om Requiem

Jag som driver Requiem heter Prasadacarin Busk. Mitt tilltalsnamn (Pra-sa-da---tcha-rin) är ett buddhistist namn som betyder "han som lever med glädje". Det fick jag när jag blev medlem i buddhistorden Triratna, en västerländsk buddhistisk tradition.

Min yrkesbakgrund är inom begravningsbranschen där jag arbetat som kundrådgivare (efter examen från ettårig KY-utbildning: Begravningsentreprenör). Jag har även under flera år frilansat som officiant vid borgerliga begravningar. Jag har även viss erfarenhet av stödjande samtal inom palliativvården.


2018 blev jag certifierad handledare i sorgbearbetning vid Svenska institutet för sorgbearbetning. 2019 gick jag fördjupningsutbildning i sorgbearbetning för att kunna hjälpa andra med komplexa förluster samt relationen till en själv.


Idag är jag heltidsarvoderad ordförande på Stockholms buddhistcenter där jag även undervisar i meditation och buddhism. Vid sidan av det är Requiem min egna verksamhet där jag i mån av utrymme fortsätter mitt arbete med att hjälpa människor i sorg på olika sätt.

Även om jag personligen är buddhist är mitt arbete helt sekulärt och oberoende av livsåskådning. Att i mötet med andra kunna forma personliga och värdiga avsked samt bidra till känslomässig läkning är lika viktigt oavsett vem jag möter. Sorg och önskan att må väl är sådant vi alla delar oavsett livsåskådning, kön/könsidentitet, etnicitet, funktionalitet, sexualitet eller ålder.

Tjänster

Borgerlig begravningsofficiant

Efter ett dödsfall är det många beslut som behöver fattas och många av dem kretsar kring begravningen. Det är inget måste att ha en ceremoni men de flesta ser ett värde i att få en stund för att minnas och ta avsked av den som har dött.

Hos en begravningsbyrå ges rådgivning och hjälp med alltifrån val av kista, blommor och förtäring till tid och plats för ceremoni, gravplats och bouppteckning. När det kommer till att utforma själva ceremonin finns vanligtvis en officiant inkopplad, d.v.s. den person som håller i ceremonin. I religiösa sammanhang kan det vara en präst, munk/nunna, imam, brahmin eller rabbin. Vid en borgerlig/sekulär ceremoni kallas rollen för borgerlig officiant.


Officianten är den som inleder ceremonin, håller i den röda tråden, välkomnar fram till avsked och avslutar ceremonin. Tillsammans med officianten planeras innehåll (ev. musik, dikter/texter, tal, m.m.). Det är ofta även officianten som, utifrån er berättelse, skriver och håller minnestalet över den döda.

När Requiem agerar officiant vid borgerlig begravning ingår:

  • Möte för planering av ceremonin och samtal om minnestal
    (hemma eller på begravningsbyrån)
  • Minnestalsskrivning
  • Programutformning
  • Ev. förslag på dikter och musik
  • Officiantskap vid ceremonin
    (Välkomnande/inledning, ev. diktläsning, minnestal, inbjudan till avskedstagande, avslut)

Kostnad: 5 500 kr/uppdrag (inkl. moms)

Fakturering direkt till dödsboet efter ceremonin.

Sorgbearbetning

Sorg är en naturlig och normal känslomässig reaktion vid en förlust. Förluster är inte bara dödsfall eller separation/skilsmässa utan kan även upplevas vid förändringar som flytt, byte av arbetsplats, olycka, sjukdom och pensionering. Det kan även handla om problem i relationer (familj, partner, vänner), förlust av tillit eller andra motgångar i livet. Oavsett väcker detta ofta motstridiga tankar och känslor i oss människor.


Vår sorg är alltid unik och individuell och kan förändras över tid. Men några vanliga sorgereaktioner kan vara en känsla av bedövning, koncentrationssvårigheter och humörsvängningar. Det kan även påverka vår sömn, våra matvanor och vår energitillgång.


Vi lever i ett samhälle där vi och vår omgivning oftast missförstår sörjande och saknar både kunskap och sätt att stötta den som sörjer. Det kan handla om undvikande och rädsla men även om välmenande "goda råd" som att tiden läker alla sår, att inte fastna i det negativa och att ersätta vår förlust. Men sorg är en känsla och inte en tanke som vi kan rätta till.


Med sorgbearbetning får vi en möjlighet att reflektera över relationen till den/det vi förlorat. Därigenom kan vi se vad vi önskat vore bättre eller annorlunda och få syn på det outtalade och okommunicerade. Genom att sätta ord på våra känslor och kommunicera dem i ett tryggt sammanhang kan vi förlösa smärta/sorg, försonas med det förflutna och känna mer frid.


Sorgbearbetning handlar inte om att glömma. Vår saknad och våra minnen kommer finnas kvar men istället för smärta och sorg får vi
mer tillgång till energi och livsglädje.


Mer om sorg och sorgbearbetning i denna folder.

Sorgbearbetningen går att genomföra i två kursformat: I grupp eller i individuell handledning. Gemensamt är att båda består av åtta träffar som vanligtvis hålls en gång i veckan. I grupp är träffarna två timmar (med undantag av en kväll på tre timmar) och de individuella handledningstillfällena är en timme långa.


Vid kurs i grupp består första träffen av korta presentationer av varandra, genomgång av kursupplägg och utdelning av material och bok. De följande träffarna består av information i helgrupp, arbete i smågrupper, fika och genomgång av hemuppgift.


Både i grupp och individuellt ges det mellan varje tillfälle hemuppgifter som är lika viktiga som, och även utgör grunden för, själva träffarna.

I nuläget är ingen kurs i grupp inplanerad.
Kostnad: 4 500 kr

Ingår: Kursbok samt kursmaterial

(Reducering av priset är möjligt efter dialog. Främst för studenter, pensionärer, o.s.v.)

Individuell handledning

Kontakta oss med förfrågan så för vi dialog om tid och plats m.m.

Kostnad: 5 500 kr
Ingår: Kursbok samt kursmaterial

(Reducering av priset är möjligt efter dialog. Främst för studenter, pensionärer, o.s.v.)

Det går även att boka in ett kostnadsfritt förmöte utan att åta sig att påbörja sorgbearbetningen.

Kontakt

Requiem är verksamma i och tar i första hand uppdrag inom Stockholmsregionen.

Då vi är en liten verksamhet som drivs av en person har vi inte obegränsade möjligheter att ta på oss begravningsuppdrag och enskild sorgbearbetningshandledning. Däremot kommer vi alltid göra vårt bästa för att hitta lösningar vid förfrågningar!

unsplash